Lucru la inaltime – sfaturi si echipamente
Lucrul la inaltime ramane una din cele mai mari cauze de vatamari corporale majore si decese. Cauzele frecvente includ caderi de pe scara si de pe suprafete fragile. Lucrul la inaltime se refera a orice locatie in care, daca nu s-au aplicat masuri corespunzatoare de precautie, o persoana ar putea cadea de la o distanta considerabila si s-ar putea rani – de exemplu, poate fi vorba despre o cadere pe de un acoperis fragil sau de pe o scara inalta.
In continuare va aratam cum pot angajatorii sa ia masuri simple si practice pentru a reduce riscul ca oricare dintre angajati sa cada atunci cand lucreaza la inaltime.
Ce trebuie sa faceti daca angajatii sunt nevoiti sa lucreze la inaltime?
Trebuie sa verificati ca munca este bine planificata, supravegheata si efectuata de oameni competenti cu abilitati, cunostinte si experienta necesara pentru a-si duce la indeplinire sarcinile. Trebuie sa puneti la dispozitia angajatilor tipul corect de echipament pentru lucru la inaltime.
Cand vine vorba de precautii este bine sa fiti foarte vigilent. Sarcinile cu risc relativ redus vor necesita mai putine eforturi in termeni de planificare, dar este important sa le acordati aceeasi atentie.
Masuri de control
Prima data ganditi-va la riscuri. Tineti cont de factorii care ar putea determina un accident nedorit atunci cand se lucreaza la inaltime – de exemplu, inaltimea propriu zisa la care se lucreaza, durata de lucru, frecventa si starea suprafetei pe care se lucreaza.
Inainte de indeplinirea sarcinilor la inaltime, verificati urmatorii pasi:
- evitati sa delegati sarcini la inaltime acolo unde practic este aproape imposibil de realizat acest lucru
- in cazul in care munca la inaltime nu poate fi evitata cu usurinta, preveniti caderile prin utilizarea spatiilor de lucru existente si cunoscute ca fiind sigure sau folositi echipamente de protectie adecvate
- minimizati distanta si consecintele unei caderi, utilizand tipul corect de echipament acolo unde riscul nu poate fi eliminat
Pentru fiecare etapa, luati in considerare intotdeauna masurile de siguranta care ii protejeaza pe cei expusi riscului (protectie colectiva) inainte de masurile care protejeaza individul (protectie personala).
Protectia colectiva sa refera la acele echipamente care nu sunt legate de eficienta persoanei care lucreaza la inaltime. De exemplu: balustrade temporare sau permanente, schela, lifturi etc.
Pe de alta parte, protectia persoanala face referire la acele echipamente pe care un individ trebuie sa le poarte pentru a fi in siguranta si pentru a fi eficient atunci cand lucreaza la inaltime. Exemple de astfel de echipamente includ:
- centurile de pozitionare
- centurile multifunctionale
- opritoarele de cadere
- corzile si frangiile
- carabinierele
- buclele de ancorare
Bune practici in lucru ca inaltime:
- pe cat posibil, munca trebuie efectuata de la sol
- asigurati-va ca muncitorii pot ajunge in siguranta la si de la inaltimea la care lucreaza
- asigurati-va ca echipamentul este adecvat, stabil si suficient de puternic pentru sarcina respectiva; trebuie sa fie intretinut in mod corespunzator si verificat periodic
- luati masuri de precautie atunci cand lucrati pe suprafete fragile sau in apropierea lor
- asigurati protectie impotriva obiectelor cu risc crescut de cadere
- luati in consideraer procedurile de evacuare si salvare in caz de urgenta
Fiti atent la urmatoarele aspecte atunci cand desfasurati lucru la inaltime:
- suprasarcina pe scara – verificati echipamentele si materialele de lucru inainte de a urca la inaltime. Verificati pictograma sau eticheta de pe scara pentru informatii de sarcina suportata.
- nu sprijiniti niciodata o scara de suprafete superioara fragile – cum ar fi de geamuri sau de jgheaburi de plastic
- nu folositi scarile pentru sarcini foarte grele
- nu lasati un muncitor necalificat (sau care nu are abilitatile, cunostintele si experienta necesara) sa lucreze la inaltime.
Procurati acum toate echipamentele necesare pentru lucru la inaltime, din magazin online AVA Scut.