Procesul prepararii cafelei
In acest articol vom vorbi despre cafea si boabele de cafea, cum se cultiva si prepara. Primul lucru realizat pentru a cultiva arborii de cafea este sa plantezi semintele in ghivece speciale care apoi sunt tinute in pepiniere o perioada intre aproximativ zece luni si douzeci de luni. Pepinierele sunt terenuri special rezervate pentru inmultirea dar si formarea unor anumitor tipuri de plante, in cazul nostru cafeaua, pana cand vor fi plantate pe locul lor definitiv. Dupa aceasta perioada de zece si douazeci de luni, arborele de cafea va ajunge sa aiba aproape jumatate de metru in inaltime si apoi va fi plantat in exterior pe un sol permanent.
Dupa ce sunt plantati puietii, acestia vor dezvolta radacini si o tulpina sensibila, iar pe varful tulpinii se afla boabele de cafea. Pe o perioada de aproape patru ani de zile arborele de cafea va creste in inaltime si poate ajunge sa aiba si trei metri inaltime. Inainte de a fi recoltate, boabele arborilor de cafea au nevoie de o perioada de pana la aproape 11 luni de zile pentru a fi coapte. In momentul in care boabele ajung la maturite isi vor schimba culoarea intr-un rosu inchis si inseamna ca pot fi recoltate. Pentru a se asigura ca doar boabele de cafea de calitate ajung sa fie prajite, recoltarea este realizata de regula manual. Dupa ce sunt recoltate insa, inainte de a ajunge sa fie prajite, fructele arborilor de cafea trec printr-un proces de separare de extragere a boabelor de cafea din fructul arborilor de cafea. Acest proces poate fi realizat prin doua metode, metoda cea mai rapida fiind cea in care fructele sunt pastrate in apa pentru cateva zile, iar metoda cea mai des folosita dar si mai cronofaga este metoda uscarii, care inseamna uscarea fructelor arborilor de cafea la soare timp de cateva saptamani, de regula doua sau trei.
Apoi, dupa ce fructele arborilor de cafea au fost cultivate, dezvoltate, recoltate si pe urma separate de catre boabele lor, boabele de cafea urmeaza a fi extrase din pastaie si apoi sortate in general dupa marimea si culoarea acestora. Urmatorul pas in prepararea cafelei traditionale este prajirea, desi in prezent creste in popularitate si cafeaua verde, care nu este nimic altceva decat cafea realizata din boabe neprajite. Culoarea maronie a boabelor de cafea este obtinuta prin prajire, acestea fiind de culoare verde inainte de a fi prajite. Poate cel mai important pas in prepararea cafelei este prajirea, intrucat aceasta determina fundamental calitatea dar si gustul cafelei. In general exista doua moduri de preparare a cafelei prin prajire, o metoda rapida de maxim un sfert de ora si a doua metoda mai lenta de pana la jumatate de ora. In final, dupa ce boabele de cafea au fost separate de fructele arborilor de cafea si au fost prajite urmeaza a fi macinate.