Abordarea factorilor de risc din perspectiva protectiei muncii

0

Exista o sumedenie de factori de risc la locul de munca in aproape toate sectoarele de activitate care pot fi evitati sau cel putin avea un impact redus asupra starii de bine psihologice, fizice sau sociale ale angajatului. Dintre acesti factori, sunetul este unul dintre cei mai frecvent intalniti la locul de munca. Pierderea auzului datorita locului de munca este una dintre cele mai fecvente accidente de munca, insa zgomotul nu reprezinta singura cauza a pierderii auzului la locul de munca. Expunerea la anumiti produsi chimici cum ar fi solventi, arsenic sau mercur poate duce si ea la pierderea auzului. O buna aplicare a normelor de protectie a muncii reprezinta oferirea de casti speciale angajatilor, care sa izoleze impactul zgomotului.

Un alt factor care poate afecta atat direct cat si indirect siguranta muncitorilor de la locul de munca il reprezinta temperaturile ridicate. Temperaturile ridicate pot afecta siguranta si sanatatea angajatilor direct prin cauzarea de crampe, epuizare si iritatii. La nivel indirect, temperaturile ridicate pot pune in pericol sanatatea si siguranta muncitorilor datorita faptului ca acestea pot obstructiona vederea cu ochelari, pot cauza ameteli sau transpiratie la nivelul palmelor, toti acesti factori putand creste riscul de a aparitie a altor accidente. Muncitorii care isi desfasoara activitatea langa suprafete fierbinti sau cu aburi sunt si ei expusi la riscul de a suferi arsuri. O alta problema legata de temperaturile ridicate o reprezinta deshidratarea, care poate fi datorata unei expuneri prelungite la caldura. Factorul temperaturilor ridicate poate fi redus in ceea ce priveste impactul asupra muncitorilor, din punct de vedere a protectiei muncii, oferind acestora costume speciale si creand conditii propice prin care acestia sa se poata odihni dupa o expunere prelungita la acele conditii.

Un alt factor la fel de important pentru siguranta si sanatatea angajatului in munca, sau ssm, pe scurt, il reprezinta electricitatea. Electricitatea poate cauza o sumedenie de accidente, accidente care sunt clasificate in patru categorii, electrocutarea fatala, socurile electrice, arsurile si caderea cauzata de contact cu energia electrica. Factorul electricitatii poate fi redus din punct de vedere a protectiei muncii, oferind angajatilor sau muncitorilor din institutii costume speciale izolate din punct de vedere electric care sa asigure o siguranta si o sanatate corespunzatoare acestora. Aparatele care functioneaza prin vibrare, lumina sau nivelul presiunii scazut sau ridicat pot si ele sa cauzeze accidente la locul de munca. Asfixierea este si ea un alt potential risc de accidente in anumite situatii specifice. Afectiunile ce tin de muschi si de oase pot fi evitate de catre angajator oferind un design ergonomic adecvat si reducerea impactului miscarilor repetate cu potential periculos sau a ridicaturilor. De asemenea, si radiatiile non ionizate, cum ar fi microundele, pot fi si ele un potential ridicat de accidentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image