Cum se fura cu casa de marcat?
Pana in 2016, un proiect de act normativ ce prevede conectarea caselor de marcat la serverele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala ar urma sa fie adoptat si pus in practica. In acest fel, Fiscul urmareste sa scape de evaziunea fiscala, insa realitatea este cu totul alta. In teritoriu, nu toti comerciantii isi trec veniturile in acte, iar situatia este alarmanta, avand in vedere ca numarul comerciantilor mici si mijlocii depaseste numarul de 15.000. Posibilitatea de a fi introdusa asa-numita marfa la negru in magazine inca exista si este des intalnita.
Cum este posibil asa ceva? Inventivi din fire, romanii stiu cum pot pacali statul pentru a da cat mai putini bani. Isi mai cumpara o casa de marcat pe care nu o fiscalizeaza. De aici, lucrurile sunt simple: casa de marcat nefiscalizata nu o va conecta la serverul ANAF, rezultatul fiind ca nu emite bonuri fiscale, avand in vedere ca aceste case de marcat inregistreaza doar ceea ce este tastat. Sunt zeci de metode prin care comerciantii nu inregistreaza veniturile in contabilitate, prin urmare nu platesc nici taxe sau impozite la stat. Comerciantii care apeleaza la metoda cumpararii unei a doua case de marcat si fiscalizeaza doar una dintre cele doua, nu poate trimite de pe cea nefiscalizata informatii catre Fisc. Cumparatorii pot primi astfel bonuri nefiscale, insa cum majoritatea nu se uita, inselatoria merge mai departe. Evidenta reala este tinuta doar de casa de marcat fiscalizata, la stat ajungand doar vanzarile inregistrate de casa de marcat fiscalizata, care, surpriza, sunt mai mici decat in realitate.
Cereti bon fiscal!
Autoritatile trag un semnal de alarma asupra faptului ca orice cumparaturi ati face, indiferent de suma, trebuie sa cereti bon fiscal. Chiar daca magazinele au obligatia de a emite bon fiscal, nu toate fac acest lucru. Sunt mii de bonuri taiate de pe casele de marcat nefiscalizate. Acestea pot fi verificate de catre organele de control ale statului, deoarece fiecare casa de marcat emite o serie si un numar de ordine, insa lucrurile sunt tinute cu greu sub control. Cum va puteti da seama ca un bon fiscal este, de fapt, nefiscal? Foarte simplu, chiar daca nu ati fost atent cand l-ati primit. Va veti da seama ca ati fost pacalit in momentul in care doriti sa participati la loteria initiata de ANAF. Un bon fiscal are la sfarsit un cod. Totodata, apar pe bon primele litere ale orasului de unde v-ati facut cumparaturile si patru cifre care arata tipul casei de marcat, precum si alte sase cifre care dezvaluie identitatea fiscala a celui care comercializeaza. Important este sa va dati seama la timp ca ati fost pacaliti si sa anuntati autoritatile pentru a lua masuri impotriva celor care incalca legea.