De ce facem coliva?
Coliva se face in memoria celor adormiti. Exista o randuiala a Bisericii potrivit careia facem coliva in ziua ingroparii celui raposat, iar apoi cand organizam parasase la 3 zile, 9 zile, la 40 de zile, 1 an si 7 ani. In unele regiuni din tara se fac parastase si colive in fiecare an, dupa cei 7 ani de la deces. E ca si cum am sarbatori o zi de nastere a sufletului in cer. Asa cum ne bucuram de de ziua noastra de nastere pe pamant, tot asa ne bucuram si ne aducem aminte cu drag de cel care a plecat de langa noi.

Ce inseamna coliva?
Coliva are o incarcatura simbolistica extrem de complexa. Dar in general spunem ca ea intruchipeaza omul. Asemenea bobului de grau, din pamant am fost creati si in pamant ne ducem. Dam pamantului trupul nostru, pentru ca sufletul sa mearga mai departe, catre Imparatia Lui Dumnezeu. Coliva simbolizeaza de asemenea si Biserica, unitatea crestinilor dintr-o Biserica. Asta pentru ca ea este formata din sute de de boabe de grau, unite intr-un singur preparat. Asa ne-a invatat Iisus, ca atunci cand ne rugam impreuna El este alaturi de noi. Bobul de grau moare ca sa poata sa rodeasca si tot asa suntem si noi indemnat sa murim pacatului pentru ca apoi sa inviem si sa mergem alaturi de Hristos.

Cum se face coliva?
Exista o reteta traditionala de coliva, chiar daca aceasta a mai suferit cateva modificari in timp sau are diverse variatii in functie de zona in care se prepara (Moldova, Muntenia, Ardeal). Dar indiferent de zona sau de reteta, in componenta colivei intra intotdeauna arpacasul (boabele de grau). Acestea se aleg si se fierb foarte bine. Unele persoane aleg sa le lase mai tari. Dupa ce fierb, se adauga zahar, nuca macinata sau nuca maruntita. Acum veti gasi diverse retete de coliva, cu ingrediente si condimente mai noi care confera preparatului un gust mai bun. Ne referim aici la alune, migdale, stafide, caju, fructe uscate, nuca de cocos etc. Dupa racire, coliva se aseaza pe un platou sau intr-o caserola de plastic pentru a fi mai usor de transportat si se tapeteaza pe deasupra. Se face o suprafata neteda din zahar alb, nuca macinata, pesmet, biscuti sau cacao, dupa care se poate face o cruce fie din bomboane, fie cu ajutorul unor modele speciale de lemn sau de plshipeaza icoane cu Maica Domnului, cu Iisus Hristos sau doar cu o cruce.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image