Apa potabila, resursa cea mai importanta pentru o comunitate
Tratarea, purificarea si igienizarea apei variaza in functie de sursa si tipurile resursei folosite. Apele destinate consumului unui oras sau municipiu, spre exemplu, conteaza daca sunt ape de suprafata sau de adancime, iar in tratarea si epurarea lor trebuie sa facuta distinctie fata de metodele folosite pentru apele industriale.
Alimentarile cu apa ale marilor comunitati sunt tratate cu tehnologii dintre cele mai avansate, pentru a o face perfect potabila, dar si pentru a-i conferi un aspect cat mai estetic si mai atragator. In plus, aceste alimentari trebuie sa asigure serviciul de apa curenta la un cost rezonabil si sa fie capabile sa acopere toate nevoile consumatorilor.
Cu exceptia unor cazuri foarte rare, toate aceste servicii de la http://www.santura.ro sunt concepute pentru a oferi apa potabila la o calitate controlata. In general, acest lucru se face standardizat, pe un sistem de management al calitatii certificat de institutii abilitate. Pe de alta parte, este greu de controlat accesul apei la sursele de apa nepotabile.
Prin urmare, din motive ce tin de sanatatea publica, orice tratament suplimentar al surselor de apa este binevenit, chiar daca aceasta nu este destinata consumului uman. Revenind la resusele de apa, acestea pot fi de suprafata, provenite din lacuri de acumulare sau izvoare, ori ape de mare adancime, care sunt captate cu ajutorul unor puturi.
Apa este dirijata prin forta gravitatiei sau este pompata spre o statie speciala de tratare. Comunitatile mari, de regula, ar putea utiliza mai mult de o sursa de apa si mai multe statii de tratare a acesteia. Mai apoi, apa tratata este pompata, sub presiune, in sistemul de distributie a apei, care consta intr-o retea complexa de conducte, interconectate la nivelul solului sau suspendate.
In functie de cum este extrasa de la sursa, apa de suprafata este de obicei filtrata primar, prin niste site masive din otel, cu grosimi de aproximativ 2,5 cm, pentru a preveni patrunderea in sistemul de tratare a obiectelor de mari dimensiuni sau a pestilor.
Site mai fine sunt utilizate, apoi, pentru a retine obiectele mai mici si frunzele sau pietrisul. In cazul in care apa prezinta o turbiditate mare, fiind tulbure sau cu aspect malos, aceasta poate fi pretratata intr-un bazin mai mare, pentru presedimentare. Acest lucru va oferi timp pentru ca nisipul si alte impuritati sa se aseze, iar la suprafata sa ramana apa curata.
Pe de alta parte, exista riscul ca apele de suprafata sa fie purtatoare de diferiti agenti patogeni, cauzatori de boli, de microorganisme, si din acest motiv dezinfectarea ar trebui sa reprezinte o prioritate, pentru a o face propice consumului uman.