Ce este o oportunitate de afacere
Oportunitati de afaceri pentru tinerii antreprenori sunt nenumarate, important este ca acestia sa aiba idei revolutionare care sa schimbe lumea sau sa ajute comunitatea din care fac parte. Orice tanar viseaza inca de pe bancile facultatii sa devina propriul sau sef, deoarece asta ii permite sa dea el directive altora si nu sa le primeasca.
Insa de la vis si pana la realitate calea este lunga, iar orele de munca sunt pe masura. Cu cat investesti mai mult in idei creative cu atat vei avea succesul garantat, insa peste noapte nu apare nimic. Pentru ca oportunitatile de afacere sa prinda contur este nevoie si de implicarea comunitatii locale.
Orice tanar antreprenor vede in afacerea proprie un succes garantat, iar o afacere, indiferent de cat de mica este, are posibilitati nenumarate de crestere. Pe langa acest lucru se adauga si posibilitatea de a realiza un produs revolutionar, un serviciu sau o tranzactie care sa schimbe in bine viata catorva oameni.
Pentru a transforma o oportunitate de afacere intr-una de succes, afacerea abia pusa pe picioare trebuie sa tina cont si de unele criterii foarte importante: afacerea trebuie sa fie ceruta de piata careia i se adreseaza.
Iar antreprenorul trebuie sa prezinte un raport corespunzator intre risc si profit, acesta din urma fiind obligatoriu deoarece trebuie sa justifice atat capitalul cat si timpul investit. Inainte de a trece obiectul de activitate al firmei, antreprenorul trebuie sa se gandeasca la un plan pe termen lung al afacerii.
Sa fie prevazator pentru a vedea daca afacerea poate fi generatoare de profit. Totodata, acesta va trebui sa ia in considerare posibilitatea cresterii rapide a vanzarilor in primii sapte ani, de a atrage clienti pe care sa-i fidelizeze si sa oferiti o pozitie concurentiala pe care firmele infiintate ulterior sa nu aiba nici o sansa la castig.
Fonduri generate de afacere
Orice oportunitate de afacere este gandita ca si profit in cel mai scurt timp. Afacerea trebuie sa genereze fonduri care sa asigure dezvoltarea firmei si cresterea capacitatii de atragere a fondurilor care au fost imprumutate pentru marirea patrimoniului.
Cand vine vorba de oportunitati de afacere va trebuie sa luati in calcul si posibilitatea dezvoltarii si diversificarii obiectului de activitate al firmei. Pot fi alese mai multe obiecte de activitate. Un antreprenor va trebui sa identifice oportunitatile economice, sa determine resursele necesare pentru valorificarea oportunitatii, precum si obtionerea resurselor necesare pentru aceasta.
Planul de afaceri este documentul scris in care se precizeaza in ce consta afacerea, precum si obiectivele acesteia, strategiile folosite, dar si rezultatele asteptate intr-un anumit interval de timp. Asadar, elaborarea unui plan de afaceri este absolut necesara.
Intocmirea planului de afaceri porneste de la realizarea anumitor obiective care au ca scop determinarea profitabilitatii afacerii si obtinerea de fonduri pentru investitii.