Gantere sau Kettlebells pentru muschi si putere?

0

Ganterele sunt o modalitate foarte veche de instruire, preferate de foarte multi atleti, insa in ultima perioada asa numtele kettlebell sunt noile instrumente care fac legea dupa blocuri, cel putin in termeni populari. Este una mai buna decat alta? Mai bine feriti-va de un raspuns. Nu este posibil ca cineva sa castige intr-o astfel de comparatie. Avizele abunda si o mare parte din aceste raspunsuri tin doar de preferinta personala, chiar daca veti citi discutii elaborate de argumente pro si contra pentru fiecare.Vestea buna este ca nu trebuie sa alegi, deoarece acestea pot fi instrumente complementare, mai degraba decat competitive.

Avantajele si dezavantajele ganterelor

Halterele profita de avantajul vechimii, fiind incercate, iar rezultatele lor fiind dovedite. Daca esti destul de inventiv, exista sute de exercitii pe care le puteti face cu gantere. Nu e adevarat ca ganterele sunt utilizate doar pentru exercitii izolate, cum ar fi bratele si ca lucreaza doar un muschi sau o grupa de muschi a corpului. Halterele iti dau posibilitatea sa improvizezi o multitudine de alte exercitii pentru toate grupele de muschi. Incearca sa faci un set de gantere sa atarne si vei obtine un antrenament de exercitii compuse grozav.Ganterele stau frumos in mana, in timp ce sistemul de prindere a kettlebell este un pic mai dificil,mai ales daca sunt folosite pentru alte scopuri decat exercitii de ridicare. Ar fi interesant de aflat daca incheietura mainii are tendinta sa apara probleme mai frecvent la utilizatorii de kettlebell.
Puteti face exercitii batante cu gantere, dar nu se poate reproduce in conditii de siguranta echilibrul din multe alte exercitii pe care il ofera antrenamentele cu kettlebells tocmai din cauza echilibrului de greutate si a pozitiei incheieturii mainii. De inteles ca unii entuziasti ai kettlebell vor fi de acord cu acest lucru si poate chiar se vor bucura.

Ganterele sunt mai ieftine de cumparat decat kettlebells.

Kettlebells, pe de alta parte, permit formarea mai usoara a tuturor partilor corpului. Capacitatea de a se balansa ofera posibilitatea de formare pentru grupe musculare peste cele verticale si orizontale. Cu toate acestea, o formare similara se poate obtine si cu gantere. Kettlebells ofera un antrenament cardio mai bun, deoarece miscarea suplimentara este implicata chiar si in exercitiile standard. Asta daca te multumesti cu putin, dar daca vrei cardio, alearga, fa ciclism, inot si nu te baza pe kettlebells. Puteti concepe cu siguranta un plan de formare si cu gantera care sa includa concentrarea cardiorespiratorie, precum si dezvoltarea musculara.

Kettlebells imbunatateste puterea functionala, ceea ce inseamna, de obicei, ca puterea obtinuta este aplicabila in situatii de viata de zi cu zi. 

Conceptul de putere functionala are sens diferit pentru oameni diferiti, dar aceasta nu ar trebui sa se limiteze la o singura forma de exercitiu sau echipament. Puterea functionala este dezvoltata de un program de instruire pe tot parcursul antrenamentelor si poate include kettlebells, gantere, haltere si tot felul de alte forme de instruire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image