In articolul precedent am discutat despre lucrurile pe care trebuie sa le faci inainte de a incepe sa te antrenezi pentru a putea avea randament crescut la efort.

Acum vreau sa vorbim despre lucrurile pe care ar trebui sa le faci pentru a-ti incheia corespunzator sesiunea de antrenament. Iata ce-ti recomand.

1) Regleaza-ti respiratia

In timpul efortului esti implicat atat psihic cat si fizic, iar ca urmare te afli intr-o stare alerta. Ceea ce poti face, pentru a echilibra balanta, este sa reduci treptat nivelul de efort si sa iti reglezi respiratia.

Incepe cu inspiratii si expiratii lungi. Continua pana in momentul in care numarul batailor inimii se apropie de cel pe care il ai atunci cand te afli in repaus.

2) Sauna(optional)

Aerul fierbinte iti va determina corpul sa elimine toxinele care nu au putut fi eliminate in timpul efortului, dar va determina si o relaxare profunda a muschilor. Nu este recomandat sa reiei antrenamenul dupa ce ai  iesit din sauna.

3) Fa un dus

Sudoarea eliminata in timpul efortului contine o cantitate mare de toxine. Grecii antici cunoasteau foare bine acest lucru, motiv pentru care acordau foarte multa importanta bailor facute dupa exercitiilor fizice.

Dusul trebuie sa inceapa cu apa calda spre fierbinte, pentru a-ti relaxa musculatura si pentru a-ti deschide porii. Mentine temperauta apei timp de 5-10 minute, apui redu-o treptat pana devine mai rece decat temperatura corpului.

Este bine sa inchei dusul cu apa rece pentru a-ti inchide porii si pentru a-ti recapata tonusul muscular.

Pe langa efectul igienic, dusul terminat cu apa rece are rolul de a regla tensiunea arteriala.

4) Hidrateaza-te

Consumand apa, vei inlocui lichidele pierdute in timpul atrenamentului. Chiar daca esti incalzit, nu cade in capcana de a bea apa rece. Nu vei face decat sa-ti perturbi echilibrul termic al corpului.

Este de preferat ca apa sa fie la temperatura camerei.

5) Consuma carbohidrati si proteine

Cele doua tipuri de substante contribuie la refacerea fibrei musculare, dar in moduri diferite. Carbohidratii se transforma in urma digestiei in glucoza, substanta care asigura necesarul de energie al muschilor, in timp ce proteinele contribuie la refacerea microfisurilor  produse in fibra musculara, pe parcursul efortului.

6) Reia activitatile cotidiene

In mod normal exercitiile fizice ar trebuie sa-ti dea un imbold pentru a putea duce la sfarsit activitatile stabilite in ziua respectiva, asa ca profita la maxim de energia dobandita.

Acestea sunt recoamdarile mele. Daca ai alte idei, mi-ar placea sa le scrii intr-un comentariu, mai jos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image