6 lucruri pe care sa le faci inainte de a incepe sa te antrenezi
Acest articol vine ca un raspuns la o intrebare frecventa pe care o primesc. “Ce anume trebuie sa facem pentru a fi pregatiti pentru antrenament?”. Desi fac sport de la varsta de 8 ani, am stat si m-am gandit serios la aceasta tema, iar in urma analizei am reusit sa segmentez “ritualul” de dinainte de antrenament.
Iata asadar, care sunt pasii pe care trebuie sa-i faci pentru a avea randament ridicat atunci cand faci sport:
1) Hraneste-te
Fibra musculara nu poate functiona optim daca nu ii asiguri o rezerva de energie pe care o va folosi ulterior. Principala sursa de hrana pentru muschi este glucoza, substanta care rezulta din digestia carbohidratilor.
Printre carbohidrati se numara produsele de panificatie, dulciurile(pe care nu le recomand in cazul de fata), fructele si legumele. Este de preferat sa consumi acest tip de alimente cu 30 minute-1 h inainte de inceperea antrenamentului.
2) Hidrateaza-te
Organismul nostru este alcatuit in proportie de 80-90% din apa. Acest fapt ne dovedeste clar ca, apa reprezinta un factor important in desfasurarea proceselor biochimice din corp.
In timpul exercitiilor fizice apa va fi un mijloc eficient prin care vei putea elimina toxinele din corp (sudoarea). Hidratandu-te iti vei mentine vasele de sange suficient de elastice pentru a putea face fata tensiunii arteriale.
Mai mult, sangele va fi mai “fluid”, iar schimbul de substante nutritive la nivel celular, se va realiza intr-un mod eficient.
3)Imbraca-te corespunzator
Acest aspect depinde foarte mult de sportul practicat. Sa luam de exemplu alergarea, o activitate accesibila pentru majoritatea oamenilor.
In acest caz echipamentul tau ar trebui sa fie urmatorul:
- Incaltaminte sport specifica alergarii (in niciun caz nu incerca sa adaptezi incaltamintea de oras pentru acest scop )
- Sosete de bumbac
- Pantaloni si tricou din bumbac (sau confectionate din alte materiale care permit pielii sa respire)
- Bluza de trening sau hanorac (daca e racoare afara)
- Benzi reflectorizante, in cazul in care alergi seara
Cam asta ar fi echipamentul in cazul in care vrei sa alergi. Haide sa vedem alt exemplu, inotul.
Daca te hotarasti sa inoti vei avea nevoie de urmatoarele lucruri.
- Slapi,
- Costum de baie
- Clema pentru nas (optional)
- Ochelari pentru inot
- Casca pentru inot, confectionata de obicei din material elastic.
- Prosop
Ideea de baza este sa te adaptezi la fiecare activitate fizica pe care o practici.
4)Fa-ti un playlist cu muzica pe care sa o asculti pe toata durata antrenamentului (optional)
Indiferent ca asculti muzica in sala de antrenament sau in casti, iti recomand sa folosesti muzica ritmata, gen trance sau house pentru a-ti creste nivelul de adrenalina si a te mentine in tonus.
In cazul in care practici activitati lente, cum ar fi yoga sau tai chi, este de preferat sa aculti muzica clasica sau chillout.
5)Pregateste-te mental
Pentru a duce un lucru la bun sfarsit, este nevoie in primul rand de FOCUSARE. Aceasta conditie se aplica in toate aspectele vietii, fara exceptie.
Cand incepi sa faci sport trebuie sa te detasezi de celelalte lucruri din jur si sa fii 100% prezent. In acest fel vei putea raspunde mult mai bine la efort, iar la finalul antrenamentului vei avea probabil surpriza de a te simti revigorat in loc sa te simti epuizat.
Cum este posibil acest lucru? Ei bine, atunci cand esti prezent, traiesti fiecare moment la intensitate maxima si uiti de imaginea de ansamblu a sesiunii de antrenament, care te-ar putea coplesi.
6) Incalzeste-ti musculatura si articulatiile
Scopul principal al incalzirii este acela de a-ti pregati organismul pentru un nivel de efort fizic ridicat.
Practic, in timpul incalzirii, se produce o irigare completa a vaselor iar in urma miscarilor efectuate, articulatiile sunt “unse” de lichidul sinovial.
Desi, din pacate incalzirea este ignorata de majoritatea persoanelor, ea constituie mijlocul cel mai eficient de prevenire al accidentarilor.