motoare electrice

In aproape fiecare loc in care mergi, aproape fiecare miscare mecanica pe care o vezi este alimentata de un motor electric cu curent alternativ sau cu curent continuu. Tot ce misca foloseste un motor electric pentru a-si executa miscarea. Te-ai intrebat vreodata cate motoare electrice exista in casa ta? Dar in masina ta, sau la locul tau de munca? Probabil ca nu ai realizat niciodata ca exista sute de motoare electrice care te inconjoara zilnic, unele chiar minuscule. Stiai ca motoarele minuscule au fost create in urma cu un secol si sunt cele care au dat startul unei adevarate revolutii electrice?

Potrivit Centrului de Cercetari Energetice din Olanda (ECN), 45% din energia electrica a lumii este utilizata pentru motoare si pompe electrice si, de asemenea, sisteme de ventilatie si compresie. Este surprinzator sa realizezi ca o parte atat de mare din consumul global de energie electrica poate fi atribuita motoarelor electrice. Specialistii spun ca, de 2,5 ori mai multa energie electrica este folosita pentru motoarele electrice si sistemele actionate electric decat pentru iluminat.

Da, existenta obscura a motoarelor electrice ne-a simplificat foarte mult viata. Dar cum a inceput totul?

Motorul electric a fost dezvoltat pentru prima data in anii 1830, aproximativ 30 de ani de la inventarea primei baterii. Se stie ca Michael Faraday primeste tot creditul pentru crearea primului motor electric, desi se pare ca ar trebui atribuit lui Thomas Davenport din Vermont. De ce? Pentru ca el a fost primul care a dezvoltat un adevarat motor electric capabil sa indeplineasca o sarcina. Motorul electric al lui Faraday nu era foarte puternic. El a fost doar un dispozitiv de miscare timpurie, alimentat de campuri electromagnetice, dar care a devenit o componenta cheie in realizarea motoarelor mai bune pentru viitor.

Inovatia Davenport, pe langa contributiile proiectate de Faraday, a dus la crearea unui alt dispozitiv electric esential: generatorul. Pana in anii 1860, au existat generatoare care erau foarte puternice, fiind dezvoltate la scara mare.

Industria electrica asa cum o cunoastem astazi nu ar fi putut incepe fara crearea generatorului si asta pentru evidentul fapt ca bateriile nu erau o cale economica de a satisface nevoile societatii.

In anul 1873, motorul electric a obtinut succesul comercial, aducand o cantitate de energie electrica la scara mica in case. Pana la cresterea retelei de energie in masa, in anii 1890, majoritatea oamenilor, in special clasele mijlocii si inferioare, nu aveau lumina electrica in casele lor, chiar si in orasele dens populate.

Motoarele electrice sunt cu adevarat peste tot.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image