Puterea prezentului – Eckhart Tolle
Dupa cum spunea Einstein, timpul este relativ si, ca atare, este variabil si interpretabil din diferite puncte de vedere. Pentru unii, timpul este un prezent etern si nimic mai mult; pentru altii, este o confluenta continua si efemera intre trecut si viitor.
Despre timp la prezent, despre puterea prezentului s-a scris mult si multe dintre scrieri devin adevarati ghizi in drumul pe care fiecare il are de parcurs prin propria-i viata.
Profesorul universitar, Eckhart Tolle, traia un moment dificil din viata sa, cand a gasit iluminarea spirirtuala ce urma sa il ajute sa depaseasca starea de depresie in care se afla. Asa s-a nascut cartea “Puterea prezentului”, care astazi, cu peste 3 milioane de exemplare vandute, se poate spune ca este unul dintre ghidurile spirituale cele mai cunoscute din lume. Oricine citeste aceasta carte, nu poate uita din invataturile oferite de aceasta carte. Pentru cei care nu sunt obisnuiti sa citeasca carti filozofice sau spirituale poate parea putin greoi, insa merita tot efortul spre a fi citita in intregime.
Una din ideile centrale ale cartii este aceea ca “eu un sunt mintea mea”. Mintea vorbeste neincetat, adesea poate fi cel mai mare dusman al nostru. Sfatul pe care-l da autorul este sa existam acum, in acest prezent, sa intalnim sinele nostru adevarat, fara barierele mintii. „Nu sunt gandurile, emotiile, perceptiile senzoriale si experientele mele. Nu sunt continutul vietii mele. Eu sunt viata. Eu sunt spatiul in care se intampla toate lucrurile. Eu sunt constiinta. Eu sunt acum.” – Eckhart Tolle.
Prezentul este intotdeauna un singur moment, iar viata este acel moment. Asta nu inseamna ca nu putem face planuri de viitor, desigur ca putem. „Orice planificare şi orice efort de a atinge un anumit scop au loc acum.” Intrebarea se pune. Ce este viata in sine, momentul de acum sau rezultatul unor momente pe care le planificam? Uneori tratam acest moment ca si cum ar fi un obstacol pe care abia asteptam sa il depasim, sperand sa ajungem la un moment viitor, fara sa ne bucuram de drum, de aici si acum, in aceasta clipa.
O alta idee centrala a cartii se refera la renuntarea la timpul psihologic. Autorul vorbeste despre „timp cronologic” si „timp psihologic”. Spune el: „ Invatati sa folositi timpul pentru aspectele practice ale vitţii – putem numi acest interval „timp cronologic” -, dar imediat ce ati rezolvat problemele practice reveniti la constiinta prezentului. In acest fel, nu veti acumula un „timp psihologic”, care este identificarea cu trecutul si proiectia compulsiva in viitor.”
Un ghid de dezvoltare personala care indeamna la a analiza propriul mod de viata, de a fi si de a gandi.