Obiecte din casă care ne distrug sănătatea

0
covor

Vă amintiți mai devreme că au spus că nu puteți sta aproape de televizor, deoarece este foarte iradiat? În anii 1990, acesta era probabil cel mai periculos lucru din casă. Dar acum, oriunde te uiți, totul prezintă o amenințare latentă. Și cu o oarecare „nocivitate” pe care o putem suporta, iar altele sunt cu adevărat periculoase pentru sănătate, iar experții deja trâmbițează în această privință cu putere.

Covoare

Care este pericolul:

Din păcate, covoarele din țesături naturale din apartamentele moderne nu sunt adesea găsite, majoritatea cumpără altele similare din materiale sintetice, iar acesta, potrivit experților, este un întreg „colector de praf” de tot felul de agenți cancerigeni, precum p-diclorobenzen, benzen, acril și alte substanțe chimice. Acestea provoacă leziuni ale nervilor, halucinații și exacerbarea afecțiunilor respiratorii. În plus, majoritatea covoarelor noi sunt tratate cu culori artificiale, agenți de îndepărtare a petelor și substanțe anti-petelor care conțin substanțe chimice toxice. Acoperirile ignifuge sunt deosebit de periculoase. Volatilele care „se evaporă” de pe covor sunt depuse în plămâni și pot duce la alergii sau umflături.

Covorul nu este mai puțin periculos pentru sănătate. Datorită atașării permanente a pardoselii la podea, este imposibil să curățați și să îndepărtați acarienii de praf (agenți patogeni de astm) care se acumulează dedesubt. De fapt, trăiești constant pe o „mare bombă purtată de căpușe” la care corpul poate reacționa în moduri diferite. Ce se întâmplă dacă sunt copii în casă?

Ce poti face:

Dacă alegeți un covor artificial, încercați să-l curățați cel puțin o dată la șase luni și scuturați-l pe stradă la fiecare două săptămâni. Covorul, la fel ca în fiecare vineri, trebuie să fie ventilat. Și amintiți-vă, atunci când cumpărați o pardoseală, merită să luați în considerare faptul că cu cât este mai mare înălțimea grămezii, cu atât este mai dificilă îngrijirea produsului. Acest lucru este deosebit de important pentru persoanele care suferă de alergii: praful care se acumulează în grămadă poate provoca exacerbări ale bolii.

Recipiente pentru alimente

Care este pericolul:

De la sine, recipientele pentru alimente nu sunt periculoase, deși ftalații sau plastifianții din care sunt fabricate nu vor aduce sănătate. Dar dacă pachetele au fost făcute din stiren sau bisofenol A, ar trebui să vă gândiți la asta, chiar aveți nevoie de el? Faptul este că bisfenolul A începe să pătrundă în alimente atunci când alimentele sunt încălzite în cuptorul cu microunde și, la fel ca orice concentrat dăunător, poate deveni distructiv. Se acumulează treptat în corp și poate „trage” exacerbarea oricărei boli. Important! Prezența bisfenolului este indicată pe ambalaj cu numărul 7 într-un triunghi.

O altă nocivitate este că stirenul este utilizat pentru producerea de polistiren, dacă este ceva – numărul 6 din triunghi. De obicei, se folosește pentru a face substraturi pentru fructe și carne, cupe pentru iaurt. În viața de zi cu zi, stirenul este sigur, atâta timp cât nu puneți ambalajul acestuia în cuptorul cu microunde. Apropo, stirenul lovește foarte greu ficatul și sistemul de reproducere uman.

Ce poti face:

Dacă este posibil, treceți la recipiente din sticlă și ceramică sau optați pentru recipiente din polietilenă sau polipropilenă. Ei bine, dacă vă decideți să încălziți mâncarea, este mai bine să o puneți pe o farfurie.

Vase de teflon

Care este pericolul:

La temperaturi ridicate, politetrafluoretilena, și aceasta este chiar substanța datorită căreia teflonul respinge grăsimile, apa și eliberează gaze toxice. Și nimeni nu gătește mâncarea în cratițe reci. Studiile la animale au arătat deja că politetrafluoretilena cauzează cancer, leziuni hepatice și leziuni autoimune.

Ce poti face:

Alegeți oțelul inoxidabil sau fonta. Dacă nu sunteți gata să renunțați la vasele de teflon, atunci când le folosiți, nu utilizați un cuțit sau furculiță, altfel acoperirea se poate deteriora. Astfel de vase trebuie spălate în apă caldă cu un burete moale.

Perdea de duș

Care este pericolul:

Ați observat vreodată mirosul ciudat al noii perdele de duș? Așadar, faceți cunoștință! Este clorura de polivinil, o substanță care poate irita căile respiratorii, poate deteriora sistemul nervos central, ficatul și rinichii și, de asemenea, provoca greață, dureri de cap și pierderea coordonării. Acest lucru a fost afirmat de ecologi și medici din Canada și Statele Unite, care au studiat proprietățile PVC-ului. Substanța este deosebit de toxică atunci când ajunge apă fierbinte pe ea, poate elibera mulți compuși volatili care se instalează rapid în plămânii noștri.

Ce poti face:

Alegeți perdelele din plastic netoxic (PEVA) sau preferați materialele naturale – bumbac, bambus, fibră de cânepă și altele.

Bureți de spălat vase

Care este pericolul:

Bureții de spălat vase sunt o adevărată stațiune, aproape Maldive pentru multe bacterii. Rospotrebnadzor a declarat recent că un burete de spălat vase din bucătărie poate fi de 200.000 de ori mai murdar decât un scaun de toaletă și poate conține mai mult de 362 de tipuri de bacterii care provoacă boli infecțioase grave. 77% dintre bureții de bucătărie conțin bacterii coliforme, ducând la tulburări intestinale acute, iar 18% dintre bureți conțin bacterii stafilococice. Alți 88%, la o săptămână după începerea utilizării, încep să se înmulțească pe ei înșiși ciuperci și mucegai. Groază? Ce alta!

Ce poti face:

Buretele de spălat vase are o durată de viață de o săptămână. Nu încercați să-l spălați sau să găsiți o altă viață mai fericită, cum ar fi curățarea băii. Au trecut șapte zile? Buretele merge la coșul de gunoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image