Importanța matematicii în viața de zi cu zi

0
pexels-karolina-grabowska-7692469

Matematica este una dintre cele mai importante materii studiate în școală. Rolul ei este de a forma un raționament, o gândire mai analitică și de a vedea lucrurile în perspectivă. În principiu, matematica îți dezvoltă capacitățile cognitive și, de ce nu, te poate ajuta să iei anumite decizii optime pentru tine, în viață. Dar oare studiul matematicii are și un impact în viața de zi cu zi a oamenilor? Cum i-ar putea ajuta pe aceștia în treburile obișnuite?

Printre primele lucruri studiate în matematică este aritmetica. Elevii îmvață să socotească, să facă anumite calcule cu sau fără trecere peste ordin sau să compare niște numere. Unde ar fi utile aceste lucruri? Spre exemplu, la cumpărături, pentru a te asigura că produsele au costat exacr cât a spus vânzătoarea. În piețe, talciocuri, târguri etc unde nu se scanează produsele, e bine să știi puțină aritmetică. Altfel, ai putea plăti mai mult.

Apoi elevii învață regula de trei simplă, probleme de mișcare, primii pași în rezolvarea problemelor prin metoda figurativă. Și aici, din nou, elementele de calcul învățate pot fi utile la achiziționarea unor produse multiple, sau în călătorii, pentru a verifica durata de deplasare.

Urmează elementele de geometrie. Elevii află despre aria unei suprafețe în plan, lucru care poate fi de folos atunci când se dorește achiziționarea unor plăci de gresie și trebuie calculată suprafața camerei respective și lungimea unei astfel de plăci, pentru a vedea de câte bucăți de gresie este nevoie.

La un nivel superior, putem vorbi și de aplicații ale matematicii în astronomie, prin astronomatica. Spre exemplu, avem partea de trigonometrie aplicată (sfera cerească, constelații, coordonate polare, trigonometrie sferică), elemente de calcul diferențial și integral, progresii și alcătuirea Sistemului Solar, etc.

Dar despre probabilități și statistică? Există aplicații ale matematicii și în acest domeniu? Desigur. Probabilitatea de realizare a unor evenimente, problemele standard de extragere a unor bile sau de aruncare cu zaruri… Se pot folosi elemente din matematică chiar și pentru a calcula șansele de reușită la Loto (probabilitatea de a nimeri toate cele șase numere la loterie este de 1 la 13.983.816), sau doar de a da 6-6 la table, aruncând cele două zaruri (numărul de cazuri favorabile/ posibile fiind 1/36)

Problemele de reducere la absurd din matematică își au rolul lor, inclusiv în cadrul investigațiilor, pentru a afla din contradicțiile unor declarații vinovăția unor persoane. Cea mai lămuritoare problemă este cea în care fiecare dintre suspecți susține vinovăția celuilalt (vezi problema cu Alice, iepurele și pisica), unde, prin elemente de logică matematică și prin reducerea la absurd, se poate verifica cine a spus adevărul.

Așadar, matematica are un rol decisiv în multe domenii de activitate, de aceea e bine ca în cadrul lectiilor de matematica din particular sau de la școală, profesorii să le prezinte elevilor și partea practică a acesteia, și nu să-i îndemne doar la memorarea unor formule, întrucât, evident, le dispare motivația de a o învăța.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image