Cu putina dedicare, vei vedea ca decorarea interioara a spatiilor mici poate fi satisfacatoare, mai ales atunci cand vei vedea rezultatul final.
Secretul este sa gasesti combinatia perfecta a tuturor elementelor atunci cand te apuci de amenajat un apartament mic.
Specialistii recomanda sa optezi pentru mobilier pe masura, bine gandit, sa oferi versatilitate si sa creezi spatii care functioneaza din mai multe puncte de vedere.
Decorarea apartamentelor mici inseamna sa gasesti locul perfect pentru fiecare element decorativ sau piesa de mobilier si sa stii ca fiecare lucru de care ai nevoie trebuie sa aiba locul sau.
In randurile prezentate mai jos vei gasi idei si trucuri care trebuie sa le stii atunci cand incepi amenajarea unui apartament mic.
Culorile deschise maresc vizual spatiul
Indiferent ca este vorba despre vopsea lavabila, tapet sau casete decorative, alege pentru pereti si tavan finisaje in nuante de alb, cu subtonuri calde.
Mizeaza pe culori deschise si pastelate pentru finisaje, mobilier si obiecte de decor pentru a mari, vizual, spatiul si a crea impresia de profunzime.
De altfel, principalele tendinte de design interior pun accent pe cromatica pastel, menita sa reflecte, mai bine, lumina, tonurile de verde, nuantele pamantii si lemnoase.
Culorile deschise ofera apartamentelor mici dinamism, rafinament si eleganta, echilibreaza estetic intreaga amenajare si le fac sa para mai mari decat sunt.
Mobilierul modular si multifunctional ocupa mai putin loc
Daca ai un apartament mic, utilizeaza piese de mobilier multifunctionale, care nu creaza senzatia de aglomerare.
De pilda, o masuta de cafea care poate fi transformata si intr-una clasica, un dulap care merge folosit ca scaun sau un pat cu spatiu de depozitare dedesubt ori care poate fi ridicat pe perete.
Exista o multime de variante ingenioase la care poti apela pentru a salva spatiul, intr-o locuinta mica.
De asemenea, foloseste suprafata peretilor si monteaza obiecte de mobilier suspendate pentru ca o pardoseala eliberata da senzatia de mai mult spatiu. In plus, alege si piese de mobilier cat mai bine compartimentate, pentru eficientizarea depozitarii.
Oglinzile si finisajele metalice reflecta lumina
Adauga in decor oglinzi si suprafete transparente, din sticla, care permit luminii sa dezvaluie, rafinat, formele si texturile obiectelor din casa.
Amplaseaza pe peretele opus ferestrei o oglinda pentru a spori luminozitatea sau monteaza pereti si rafturi din sticla. Nu te feri nici de suprafetele metalice ori lucioase care reflecta lumina si dau impresia de mai mult spatiu.
Spatiile par mai extinse prin iluminare artificiala
Corpurile de iluminat joaca un rol esential intr-un apartament mic. Este esential sa instalezi plaforniere moderne, candelabre, spoturi si alte surse de lumina in cat mai multe parti ale locuintei pentru ca spatiile puternic luminate sa para mai mari, fara sa creeze o intimitate imediata.
Ia in considerare amplasarea unor corpuri moderne in dreptul oglinzii din baie, la birou, deasupra zonei de servit masa, pe hol si in orice alt loc unde nu patrunde, prea bine, lumina naturala.
Lasa pardoseala cat mai libera
Intr-un spatiu mic, privirea nu trebuie sa se opreasca brusc la baza anumitor articole din casa, ci sa poata merge mai departe.
Asadar, creeaza o senzatie de continuitate cu ajutorul mobilierului cu picioare sau a pieselor suspendate, care sa nu acopere pardoseala ca un bloc solid. Poti alege, chiar si in baie, obiecte sanitare suspendate, ca sa maresti, vizual, spatiul.
Decorul aerisit creeaza impresia de spatiu
Este recomandat ca, intr-un apartament mic, sa ai culoare de trecere cat mai fluide, prin fiecare incapere in parte.
Chiar daca nu amplasezi in casa piese de mobilier si decoratiuni masive, asigura-te ca si cele folosite iti permit sa te deplasezi, cu usurinta, dintr-un loc in altul. Un camin primitor si aerisit trebuie sa fie cat mai putin aglomerat.
Foloseste inteligent, fiecare loc
Depozitarea pentru spatiile mici trebuie sa fie inteligenta si creativa, iar asta inseamna sa profiti cat mai mult de fiecare coltisor posibil.
Achizitioneaza recipiente de depozitare, cum ar fi cosuri sau cutii pentru a organiza fiecare metru patrat valoros din casa ta.
Nu numai ca vei folosi mai bine spatiul, dar va fi mai usor sa gasesti ceva atunci cand cauti.
Fie ca este vorba despre dulapuri, despre reorganizarea bucatariei sau despre aranjarea unei incaperi de depozitare, implementarea unui sistem de organizare este un truc de depozitare crucial pentru a maximiza spatiul in fiecare camera sau zona a casei tale.
Opteaza pentru piese de mobilier multifunctionale, corpuri de iluminat montate pe perete, utilizeaza spatiul de sub ferestre, cu alte cuvinte, profita pentru a beneficia de o buna organizare combinata cu un decor unde relaxarea, confortul si eleganta nu vor lipsi.
Tine cont de toate informatiile de mai sus si cu siguranta amenajarea apartamentului tau mic nu va fi deloc complicata si vei reusi sa obtii un spatiu functional, practic si cu stil.