Cum gasesc RAM compatibil cu placa mea de baza?

0
ddr4

O mare parte din jocurile noastre, divertismentul si viata profesionala se bazeaza pe computere, incat upgrade-urile obisnuite ale PC-ului au devenit o necesitate. Cu toate acestea, cumpararea unui computer complet nou atunci cand cel vechi este perfect functional poate fi o risipa. Mai ales ca, de obicei, puteti actualiza memoria RAM pentru a oferi o crestere suficienta a performantei pentru a face fata sarcinilor de lucru mai grele.

Cand actualizati un sistem mai vechi, memoria RAM si stocarea sunt doua dintre cele mai evidente parti pe care le puteti schimba. Deoarece RAM ofera de obicei o crestere a performantei mai vizibila, sa ne concentram pe gasirea RAM-ului corect pentru placa ta de baza.

RAM pentru laptop (SODIMM) si desktop (DIMM)

Cand gasiti RAM compatibil pentru computerul dvs., unul dintre primele lucruri pe care trebuie sa le luati in considerare este daca este un laptop sau un computer desktop. Ambele tipuri au aceleasi parti esentiale: un procesor, un GPU si RAM. Dar ar trebui sa retineti ca aceste piese vor avea forme diferite in functie de dispozitiv.

Laptopurile vor avea editii mobile ale pieselor computerului desktop de dimensiune completa. Aceste versiuni mobile sunt mai mici si folosesc mai putina energie. Acestea ofera o durata de viata mai lunga a bateriei si o portabilitate mai buna in detrimentul performantei.

Memoria RAM compatibila cu laptop-uri este cunoscuta sub numele de SODIMM (Small Outline Dual Input Memory Module). Un SODIMM va avea un numar de pini semnificativ mai mic decat un DIMM obisnuit (modul de memorie cu doua intrari). Deci, daca intentionati sa schimbati memoria RAM a laptopului dvs., ar trebui sa cumparati RAM SODIMM, deoarece RAM obisnuit pentru desktop nu se va potrivi slotului RAM al aparatului dvs. Doar privind dimensiunea sau componenta, veti putea identifica cu usurinta memoria RAM pentru laptop si RAM pentru desktop. O RAM SODIMM arata astfel:

Daca instalati RAM pe un computer desktop, atunci o memorie RAM DIMM obisnuita este ceea ce va trebuie. O RAM DIMM arata astfel:

Generatii DDR

Dupa ce ati luat in considerare ce factor de forma de RAM sa cumparati, va trebui sa luati in considerare ce generatie de RAM accepta slotul RAM al placii de baza. DDR este cel mai comun tip de RAM folosit astazi si este un standard pe care producatorii de RAM si placi de baza trebuie sa-l respecte. De-a lungul timpului, au sosit generatii mai avansate de DDR, cea mai recenta fiind DDR5.

Calculatoarele de astazi folosesc generatiile DDR3, DDR4 si DDR5, DDR4 fiind cel mai comun. Aceste diferite generatii de RAM nu sunt compatibile cu versiunea inversa, asa ca asigurati-va ca achizitionati tipul pe care placa de baza il poate accepta.

Din fericire, Windows va ofera o modalitate usoara de a afla ce generatie DDR foloseste in prezent computerul dvs. Porniti dispozitivul si tineti apasat Ctrl + Shift + Esc. Dupa ce a aparut Managerul de activitati Windows, faceti click pe fila Performanta si selectati Memorie pentru a afla generatia DDR a computerului dvs. Puteti utiliza un proces similar pentru a afla aceste informatii pe sistemele Linux si macOS.

Viteza RAM

Un alt lucru de luat in considerare atunci cand cumparati RAM pentru computer este viteza. Viteza RAM este o masura importanta a cat de repede va functiona memoria dvs. in timpul sarcinilor. Viteza RAM este o frecventa masurata de obicei in MHz (Megaherti). De regula, cu cat frecventa este mai mare, cu atat RAM este mai rapida, ceea ce inseamna performante mai bune.

Cele mai comune viteze ale memoriei RAM variaza de la 2400 MHz la 4400 MHz. Dar doar pentru ca aveti bugetul disponibil pentru o memorie RAM de 4400 MHz nu inseamna ca placa de baza il va suporta.

Daca stiti ce generatie DDR accepta placa dvs. de baza, puteti consulta tabelul de mai jos pentru a afla ce frecventa RAM poate accepta.

Capacitate RAM

In acest moment, aveti deja o idee despre ce tip de RAM este compatibil cu placa de baza. Dar inainte de a alerga la cel mai apropiat magazin pentru a cumpara RAM, poate doriti sa va ganditi si de cat veti avea nevoie pentru utilizarea zilnica. La urma urmei, unele sarcini necesita mai putina memorie RAM, iar altele pot avea nevoie de mult mai mult.

Daca sunteti scriitor, student, profesor sau o persoana care foloseste un computer pentru a consuma continut media, atunci 4 GB-8 GB de RAM poate fi suficient. Cu toate acestea, ar trebui sa urmariti in continuare mai mult, pentru a va proteja dispozitivul in viitor. Software-ul devine inevitabil mai complex si beneficiaza de mai multa memorie RAM in viitor.

Daca sunteti jucator, 8 GB de RAM este de obicei suficient pentru majoritatea jocurilor eSports si a titlurilor triple-A mai vechi. Dar daca va place sa jucati jocuri moderne, 16GB RAM DDR4 3200mhz laptop Kingspec reprezinta idealul pentru jocurile triplu-A.

Multi oameni considera 16 GB de RAM ca optiune de baza sau de buget pentru editori, ingineri si designeri. Ofera suficienta performanta pentru o experienta de lucru confortabila. In general, cu cat va puteti permite mai mult RAM pentru editare video si CAD, cu atat mai bine. Unele ar ajunge chiar la 64 GB de RAM pentru editari video serioase cu rezolutie 4K si design CAD complexe.

Upgrade-uri RAM: ieftine, eficiente si usoare

Cand gasiti memoria RAM potrivita, ar trebui sa fie un upgrade rentabil, care ofera beneficii tangibile. In special, lucrul cu imagini, PDF-uri sau alte fisiere mari ar trebui sa fie mai confortabil cu mai multa memorie RAM.

Odata ce aveti DIMM-ul sau SODIMM-ul perfect pentru nevoile dvs, este timpul sa-l instalati. Nu va faceti griji, acesta este un proces foarte usor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image