Cele mai bune practici pentru prevenirea cariilor dentare la copii
Cariile se numără printre cele mai frecvente afecţiuni apărute la vârsta copilăriei. Prevenirea acestora ar trebui să fie o prioritate pentru orice părinte, deoarece igiena orală este deosebit de importantă în această etapă a vieţii. În continuare, îţi vom prezenta câteva sfaturi foarte utile ce pot preveni apariţia cariilor dentare în rândul copiilor.
Periajul dentar regulat
Cea mai importantă cale de a preveni formarea unei carii dentare este reprezentată de periajul regulat. Este esenţial ca micuţul tău să înveţe să îşi perieze dinţişorii de cel puţin două ori pe zi, timp de două minute. De asemenea, rolul părinţilor este acela de a supravegherea şi încuraja copiii să adopte o igienă dentară cât mai corectă.
Controlul alimentaţiei
Deşi copiii sunt mai mult decât entuziasmaţi de consumul de dulciuri sau alimente cu un conţinut ridicat de carbohidraţi, ar fi bine să limitaţi accesul acestora la preparatele nesănătoase. Puteţi înlocui ciocolata cu diferite sortimente de fructe şi carbohidraţii cu legume pregătite într-o manieră cât mai ingenioasă. Frumuseţea vine din interior, iar o dietă echilibrată îl va ajuta pe copil să aibă o dantură cât mai sănătoasă şi să nu se confrunte cu carii dentare.
Vizitele frecvente la dentist
Încă din primii ani de viaţă, copiii ar trebui să fie familiarizaţi cu vizitele la medicul stomatolog. Controalele periodice şi igienizările profesionale reprezintă cea mai eficientă modalitate de a descoperi cariile aflate în faza incipientă şi de a le trata la timp, tocmai pentru a evita durerile şi pentru a păstra integritatea dinţilor şi a măselelor. În acest fel, copilul nu va dezvolta o frică de stomatologi şi puteţi evita urgenţe stomatologice care pot să survină atunci când problemele dentare nu sunt tratate din timp.
Apă potabilă fluorurată
Ştiai că apă potabilă fluorurată are un rol important atunci când vine vorba de întărirea smaltului dentar şi la prevenirea cariilor? De regulă, în marea majoritate a oraşelor apa de la reţeaua publică este tratată cu fluor, însă poţi să verifici acest aspect prin comunicarea cu furnizorul de apă.
Sigilarea dinţilor
Da, da! Ai citit bine! Sigilarea dinţilor este o practică des întâlnită în cabinetele stomatologice. Practic, această intervenţie presupune aplicarea unui strat subţire de material pe suprafaţa dinţilor, pentru a preveni apariţia cariilor. În cele mai multe cazuri, sigilarea este o tehnică recomandată copiilor cu dinţi permanenţi.
Toate acestea fiind zise, igiena dentară ar trebui să fie un aspect de interes atât în rândul copiilor, cât şi al părinţilor. Sănătatea orală nu poate fi neglijată, deoarece pe termen lung copiii se pot confrunta cu dureri, carii dentare, infecţii şi alte inconveniente ce le afectează starea de bine. Apelează la servicii medicale cu regularitate şi explică-i micuţului tău că vizita la dentist este cea mai sigură metodă de a-şi păstra un zâmbet frumos!