G7 a amenințat Hamas cu sancțiuni și a cerut eliberarea ostaticilor

0

Membrii G7 au condamnat atacurile Hamas și atacurile israeliene asupra Fâșiei Gaza, solicitând eliberarea tuturor ostaticilor și avertizând că vor lua în considerare sancțiuni împotriva mișcării.

În cadrul unei întâlniri la Tokyo, miniștrii de externe ai țărilor G7 (Marea Britanie, Germania, Italia, Canada, SUA, Franța și Japonia) au emis o declarație comună în care condamnă atacul mișcării islamiste palestiniene Hamas asupra Israelului, cât și atacurile de represalii ale acestuia asupra Fâșiei Gaza.

„Condamnăm fără echivoc atacurile teroriste ale Hamas și ale altor [grupuri] din Israel, care au început la 7 octombrie 2023, precum și atacurile cu rachete în curs asupra Israelului. Subliniem dreptul Israelului de a se apăra pe sine și poporul său în conformitate cu dreptul internațional pentru a preveni reapariția acestora,” se menționează în declarația comună, din care extrase sunt publicate de agenția italiană ANSA.

Diplomații europeni au solicitat Hamas să elibereze toți ostaticii fără condiții prealabile.

„Membrii G7, împreună cu partenerii din regiune, lucrează intens pentru a preveni escaladarea în continuare a conflictului și răspândirea lui mai largă. De asemenea, lucrăm pentru a împiedica Hamas să strângă și să utilizeze fonduri pentru a comite atrocități, inclusiv prin sancțiuni și alte măsuri.”

În dimineața zilei de 7 octombrie, militanții Hamas au atacat sudul Israelului, ucigând civili și luând ostatici. Ca răspuns, Tel Aviv a inițiat o operațiune antiteroristă și a efectuat lovituri aeriene și cu rachete în Fâșia Gaza. Până la sfârșitul lunii octombrie, forțele israeliene au intrat în fâșie și, câteva zile mai târziu, au raportat încercuirea celui mai mare oraș din Gaza, iar la 7 noiembrie, luptele au ajuns „în inima” Gazei.

Ministerul Sănătății din Gaza a raportat că, în timpul atacurilor aeriene și operațiunilor terestre, peste 10 mii de persoane au fost ucise și 20 de mii rănite. Israelul a raportat peste 1,4 mii de morți și peste 5,4 mii de răniți.

Conform ultimelor informații ale autorităților israeliene, peste 240 de persoane sunt ținute captive în Fâșia Gaza. Aproximativ 180 au fost capturate de Hamas, 40 de Jihadul Islamic Palestinian și alte 20 de militanți care nu sunt asociați cu aceste grupuri. Printre ostatici se numără și cetățeni ruși, numărul exact nefiind cunoscut. Ambasadorul Rusiei în Israel, Anatoli Viktorov, a menționat trei cazuri, în timp ce autoritățile israeliene vorbesc despre aproximativ șase; Hamas a raportat că a primit de la Moscova o listă cu numele a opt ostatici.

La 3 noiembrie, un membru înalt al biroului politic al Hamas, Ghazi Hamad, a afirmat că grupul este pregătit să elibereze ostatici, atât civili cât și militari, în schimbul eliberării palestinienilor din închisorile israeliene, numărul acestora fiind de 5 mii conform datelor ONU din iulie.

Liderii lumii au cerut partidelor o pauza umanitara pentru eliberarea ostaticilor. Cu toate acestea, Israelul a refuzat încetarea temporară a focului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image