Diagnostic fara durere: Ghid complet despre sonoelastografie

0
64507

Sonoelastografia reprezinta o tehnica avansata ce se utilizeaza in domeniul imagisticii medicale, in vederea evaluarii proprietatilor elastice ale tesuturilor. Ceea ce este bine de stiut este faptul ca sonoelastografia joaca un rol esential in detectarea anomaliilor ce pot aparea la nivelul tesutului mamar, oferind informatii mult mai detaliate decat cele obtinute in urma efectuarii unei ecografii conventionale.

Ce este sonoelastografia?

Interesant este faptul ca sonoelastografia este o tehnologie ce combina ultrasunetele cu masurarea elasticitatii tesuturilor. Mai exact, ultrasunetele au rolul de a detecta rezistenta la deformare a tesuturilor sub presiune mecanica sau acustica. Stiai ca tesuturile mai dure, cum sunt cele asociate tumorilor maligne, sunt mai putin elastice fata de tesuturile sanatoase?

Tehnica presupun aplicarea unei mici presiuni asupra sanului, prin undele acustice emise de aparat. Sistemul va masura modificarile de deplasare a tesutului si ulterior le va transforma in imagini color, ce pot fi interpretate cu usurinta de catre medicul specialist. De obicei, zonele moi apar in culori calde de rosu sau portocaliu, pe cand zonele dure apar in culori rece, spre exemplu, albastru. Reprezentarea vizuala este deosebit  de importanta, deoarece il va ajuta pe medic sa poata distinge leziunile benigne de cele maligne.

Importanta sonoelastografiei in evaluarea tesutului mamar

Principalul avantaj oferit de aceasta procedura este reprezentat de posibilitatea detectarii precoce a cancerului mamar. Sonoelastografia va identifica orice modificare subtila a elasticitatii tesuturilor. De asemenea, ajuta la diferentierea leziunilor benigne de cele maligne. In cazul in care ecografia standard nu ofera indeajuns de multe informatii, se recomanda efectuarea unei sonoelastrografii.

Ceea ce este bine de stiut este faptul ca sonoelastografia contribuie la o mai buna selectie a cazurilor ce necesita biopsie. Ba mai mult, asigura o monitorizare optima a eficientei tratamentului in cazul pacientelor ce se confrunta cu cancerul de san.

Interpretarea rezultatelor obtinute se face doar de catre un cadru medical specializat. Rezultatele sonoelastografiei se exprima fie in termeni de indice de elasticitate, fie prin harti colorate ce ilustreaza variatiile de rigiditate. Stiai ca leziunile maligne sunt colorate in nuante reci de albastru, pe cand cele benigne in tonuri de rosu sau galben.

Prn urmare, observam faptul ca sonoelastografia este o tehnica deosebit de importanta in diagnosticul imagistic al afectiunilor mamare, fiind o modalitate non-invaziva si precisa prin care se pot evalua leziunile suspecte. Cu toate acestea, se recomanda utilizarea sonoelastografiei alaturi de alte metode de diagnostic, pentru ca pacientele sa aiba parte de o evaluare comprehensiva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CAPTCHA ImageChange Image